Fysiotherapie Gezondheidscentra Osdorp

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

De intake bestaat uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut houding en bewegingen beoordeelt en gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is.

In de behandeling gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken om de bewegingen van gewrichten te verbeteren. Daarnaast krijgt u oefeningen met het doel de huidige klachten te verminderen en te voorkomen dat ze in de toekomst weer ontstaan. De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar: u beweegt makkelijker en de pijn neemt af.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Klachten van de bovenrug al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.

 

In onze praktijk zijn op alle locaties manueel therapeuten aanwezig.