Hart- vaat- longfysiotherapie
Mensen met hart-,vaat- en longproblemen zijn door benauwdheid, minder spierkracht , pijn en/of vermoeidheid geneigd steeds minder te gaan bewegen. Hierdoor nemen conditie, spierkracht en evenwicht af, waardoor bewegen steeds meer energie gaat kosten en u het liever gaat vermijden. Terwijl bewegen voor ieder mens zo belangrijk is.
Een aantal fysiotherapeuten binnen onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van mensen die moeite hebben met bewegen door hart-, vaat- of longproblemen. Ze werken intensief samen met specialisten en verpleegkundigen uit het ziekenhuis en met huisartsen en praktijkondersteuners. In overleg met hen en met u maakt de fysiotherapeut een programma dat afgestemd is op wat u mag, wat u kunt en wat u wilt bereiken.
Longrevalidatie
Voldoende bewegen maakt uw algehele conditie beter, ook als u COPD of een andere chronische longaandoening heeft. Juist dan is het goed om te bewegen, liefst elke dag dertig minuten. Bewegen maakt uw ademhalingsspieren sterker, waardoor u minder snel benauwd raakt. Maar ook de andere spieren van het lichaam worden door bewegen sterker waardoor dezelfde beweging minder inspanning en energie kost.
Ook helpt een goede conditie u sneller herstellen van een verkoudheid of griep. Ziekteverwekkers krijgen minder kans om uw lichaam binnen te dringen als u fit bent. Daarnaast werken uw medicijnen beter door voldoende te bewegen.
Als benauwdheid u belemmert om te bewegen of als u twijfelt over hoe u uw conditie moet opbouwen is het goed om u aan te melden bij een van onze hart-, vaat- en long fysiotherapeuten. Samen met u maakt de fysiotherapeut een programma voor het verbeteren van de conditie, het versterken van de spieren en hoe te ademen tijdens inspanning.
Voor meer informatie klik gaat u naar www.longfonds.nl
Hartrevalidatie
Mensen die hulp nodig hebben bij het herstellen van een hartaandoening of -operatie komen in aanmerking voor hartrevalidatie. Dit gebeurt in het ziekenhuis of in een revalidatie centrum. Als u na de hartrevalidatie verder moet trainen onder leiding van een fysiotherapeut kunt u daarvoor bij ons terecht.
Voor meer informatie klik gaat u naar http://www.hartstichting.nl...
Etalagebenen (claudicatio intermittens)
Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dat kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’. Want wie met deze klachten in een winkelstraat loopt, lijkt steeds even stil te staan om een etalage te bekijken.
De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing.
Nu is uit onderzoek gebleken dat lopen dé behandeling is voor deze aandoening. Maar het valt niet mee om veel te lopen als u pijn heeft. De fysiotherapeut kan u helpen om een trainingsprogramma te maken waardoor u uiteindelijk weer langer kunt lopen zonder pijn.