Fysiotherapie Gezondheidscentra Osdorp

Praktijk Opmaat voor ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is er voor u als u door beperkingen de dingen van alledag niet meer kunt doen zoals u dat gewend bent. Heeft u problemen met uzelf verzorgen, uw werk of huishouden doen, of ergens zelfstandig naar toe reizen dan kan de ergotherapeut u helpen om uw dagelijkse activiteiten opnieuw te leren of op een andere manier te doen. Zo nodig wordt gezocht naar een hulpmiddel, voorziening of aanpassing van uw omgeving. Uitgangspunt is altijd uw vraag.

Bij voorbeeld:

U heeft moeite met omdraaien in bed en overeind komen uit bed. Advies over een andere manier van opstaan in combinatie met een hulpmiddel kan uitkomst bieden.

U heeft door beperkingen moeite met het volhouden van alle taken die u moet verrichten op uw werk en thuis. Bij de ergotherapie leert u een methode waarmee u beter instaat bent uw dag en week te plannen.

U heeft last van uw arm, nek of schouder en denkt dat dit met uw werkplek te maken heeft. De ergotherapeut kan u adviseren hoe u uw bureau en stoel juist kunt instellen om deze klachten te verminderen.

U heeft steeds meer moeite met koken. De ergotherapeut kan u adviezen geven over uw houding, werkwijze en inrichting van uw keuken. Soms kunnen kleine hulpmiddelen het verschil maken bij snijden, potten openen enzovoort.

Als u bang bent om te vallen is, het fijn om te leren wat u zelf kunt doen in uw woning om dat valrisico te verminderen. Bij ergotherapie krijgt u advies over kleine woningaanpassingen en wat u kunt doen om te blijven staan en lopen.

U verzorgt een partner, vader of moeder met beginnende dementie en deze mantelzorg wordt u soms zwaar. Tijdens ergotherapie leert u wat uw partner, vader of moeder nog zelf kan waardoor er weer een betere taakverdeling komt. Hierdoor wordt u als mantelzorger ontlast.

Hoe gaat de ergotherapeut te werk?
  • Eerst vindt een gesprek bij u thuis plaats over hoe u uw dagelijkse activiteiten doet.
  • Vervolgens doet u een activiteit die niet meer makkelijk gaat in uw eigen huis en kijkt de ergotherapeut welke mogelijkheden er zijn om dit op te lossen.
Waaruit bestaat een ergotherapie behandeling?
  • Training: door oefenen van alledaagse activiteiten, leert u weer de dingen zelf te doen die belangrijk voor u zijn.
  • Advisering: u krijgt advies over hulpmiddelen, aanpassingen en ergonomische principes.
  • Begeleiding: u krijgt hulp bij het aanvragen van hulpmiddelen bij uw zorgverzekeraar, gemeente of een fonds.

 

Wie betaalt ergotherapie?

Uit uw basisverzekering wordt ergotherapie voor 10 uur per kalenderjaar vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra uren ergotherapie.

Hoe komt u bij de ergotherapie?

Met een verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Per 1 januari 2012 kunt u ook zonder verwijzing terecht. Er vindt dan eerst een vraaggesprek plaats om te zien of ergotherapie u kan helpen. Zo nodig wordt uw huisarts alsnog om een verwijzing gevraagd. Opmaat voor ergotherapie werkt nauw samen met de fysiotherapeuten van de gezondheidscentra Osdorp en De Vaart. En ook als u niet door een fysiotherapeut van één van de gezondheidscentra wordt behandeld kunt u een afspraak maken.

Contact

Praktijk: Opmaat voor ergotherapie
Ellen Huisman, ergotherapeut
Akersingel 105
1060 NK  Amsterdam
Tel: 06-45285542
e-mail: opmaatergo@xs4all.nl